Ce-ți spui tu, dar ceilalți? Mesaje critice care te descurajează atunci când iei în calcul o nouă relație de cuplu

Când cochetezi cu ideea de cuplu, aceste mesaje critice îți schimbă percepția despre tine și despre potențialul partener.

Ce-ți spui tu, dar ceilalți? Mesaje critice care te descurajează atunci când iei în calcul o nouă relație de cuplu

Nu poți spune că dialogul tău interior este unul blând, că îți vorbești frumos. De când te știi mereu te-ai pus la îndoială, iar diferite mesaje critice te bombardau într-un adevărat asediu emoțional și cognitiv. Iar aceste mesaje critice le-ai auzit în primul rând de la părinți, că nu ești cuminte, ești o fetiță rea, neascultătoare, obraznică, nu înveți suficient de bine, nu depui efort etc. Iar ulterior le-ai integrat atât de bine încât au devenit propria ta voce critică internă.

Și, privind în jur, nu ești singura în situația asta. Prietenele tale și ele sunt foarte critice cu ele, dar și cu tine sau alți apropiați de-ai lor. Ceva bizar? Nu, este o normalitate, o familiaritate. Iar efectul criticii este că îți scade încrederea în sine, maniera în care te percepi, și afectează toate zonele vieții tale, inclusiv cea de cuplu. Acum ești singură, îți dorești conectare și te gândești să spulberi în sfârșit zidurile acelea de apărare? Cum te poate sabota critica.

De asta îți arde acum?!

Trebuie să termini studiile, să te angajezi, să schimbi job-ul acesta care te epuizează. Să mergi pe drumul reconversiei profesionale așa cum ai zis că îți dorești, să termini de dat datoriile, renovat casa… și poți adăuga tu și alte motive care ți s-au expus din exterior, ori pe care ți le-ai înșirat chiar tu. Ca și cum nu le poți face pe toate în paralel, adică să îți urmezi obiectivele profesionale, de creștere, de reechilibrare financiară, și să ai și o relație de cuplu în același timp. În spate se află reguli rigide, o perspectivă inflexibilă despre cum și în ce ordine se fac lucrurile, care închide oportunități dar și posibilitatea de a te relaxa, de a te bucura. Căci așa cum nu ai voie să ai o relație în condițiile astea, cum să ai voie să te odihnești, să iei o pauză ca să te încarci?

Nu mai există bărbați buni

Poate că prietenele tale au ieșit mult în oraș, au discutat și s-au întâlnit cu mai multe persoane cunoscute pe aplicațiile de dating. Poate că părinții tăi au auzit povești triste despre divorțuri, despărțiri finalizate foarte prost, ori oameni care încă sunt împreună dar foarte nefericiți. Și tot ce ți se spune despre bărbați e că cei care sunt acum disponibili sunt de calitate extrem de proastă. Interesați doar de aventuri, cu dependențe, neserioși, fără o stabilitate materială și socială adecvată vârstei lor. Iar ideea de a te lovi de asta te face să intri și mai mult în evitare, să vrei să rămâi în zona ta de confort.

Dar să te expui înseamnă să îți exersezi tehnicile relaționale, să exersezi să pui limite, să vezi mai clar ce ai nevoie. Să prețuiești profunzimea, nu sclipiciul aparent, să îți rafinezi alegerea unui partener de cuplu. Să te expui înseamnă să-ți dai o șansă să scrii un alt scenariu diferit de cel de până acum. Vrei să îți lucrezi mecanismele de a face față, tiparele de gândire, comportamentale legate de un partener? Cam dificil dacă tu ești singură.

Citește și:
Semne că ești copleșită de resentimente și relația e în impas sau real pericol

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle
OSZAR »