Ultimul omagiu pentru Papa Francisc: ce schimbări importante aduce Vaticanul în ceremonia funerară și ce reguli stricte se impun

Peste un miliard de oameni deplâng moartea Papei Francisc, iar mulți dintre ei vor fi prezenți la ceremoniile funerare de la Vatican, organizate în condiții stricte.

Ultimul omagiu pentru Papa Francisc: ce schimbări importante aduce Vaticanul în ceremonia funerară și ce reguli stricte se impun

În timp ce cei 1,3 miliarde de catolici din întreaga lume deplâng moartea Papei Francisc, mulți dintre ei se vor îndrepta spre Roma pentru a-i aduce un ultim omagiu, întrucât miercuri, 23 aprilie, trupul Suveranului Pontif va fi depus în Bazilica Sfântul Petru din Cetatea Vaticanului.

Detalii despre înmormântarea Papei Francisc

Anunțul morții sale, la vârsta de 88 de ani, a fost făcut ieri dimineață, la două luni după ce fusese internat din cauza unei infecții respiratorii care a evoluat în pneumonie la ambii plămâni, urmată de insuficiență renală. În ultimele sale ore, Papa Francisc a binecuvântat mii de credincioși în Piața Sfântul Petru, cu ocazia Paștelui.

Vor urma nouă zile de doliu oficial. Camerlengo-ul Vaticanului, în prezent cardinalul Kevin Farrell, a confirmat în mod oficial decesul, rostindu-i numele de trei ori la căpătâiul său.

Biroul și apartamentele private ale Papei au fost sigilate, iar inelul papal, cunoscut drept „inelul pescarului”, va fi scos de pe deget și distrus cu un ciocan. Trupul neînsuflețit este îmbrăcat în veșminte roșii, cu mitră albă pe cap, și va fi dus în Bazilica Sfântul Petru, unde va rămâne pentru trei zile, în stare de veghe publică.

Sicriul său va fi purtat prin „poarta morții”, situată în partea stângă a altarului principal al bazilicii, în timp ce va răsuna un singur dangăt de clopot. În mod tradițional, papii erau înmormântați în trei sicrie așezate unul în altul — din chiparos, plumb și stejar.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Papa Francisc, însă, a optat pentru un sicriu simplu, din lemn, căptușit cu zinc, și a cerut ca trupul său să nu fie expus pe un catafalc, cum s-a întâmplat în cazul predecesorilor săi, ci într-un mod mai modest.

Reguli stricte pentru vizitatori

Cei care doresc să-l vadă pe Papa Francisc în timpul expunerii publice în Bazilica Sfântul Petru trebuie să se aștepte la cozi uriașe și măsuri stricte de securitate, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în Anul Jubiliar. Deplasările spre Roma nu vor fi restricționate, însă orașul va fi mult mai aglomerat decât de obicei, așa că se recomandă ca vizitatorii să aibă rezervările făcute din timp.

Înmormântarea va avea sâmbătă, iar, spre deosebire de majoritatea papilor din trecut, Francisc va fi înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore din cartierul Esquilino din Roma, nu în criptele de sub Bazilica Sfântul Petru.

Procesul istoric al Conclavului — în care cardinalii se reunesc în Capela Sixtină pentru a alege un nou papă — nu va începe mai devreme de 15 zile de la decesul Papei. Capela Sixtină va fi închisă timp de aproximativ o săptămână înainte de începerea Conclavului și va rămâne închisă pe toată durata acestuia. Cel mai probabil, va fi redeschisă la câteva zile după finalizarea procesului de alegere.

Pe durata Conclavului, muzeele Vaticanului vor rămâne deschise, însă traseele vizitatorilor vor fi modificate, potrivit ghidului turistic Through Eternity Tours.

Accesul în Bazilica Sfântul Petru va fi restricționat pentru tururile ghidate, deoarece intrarea se face prin Capela Sixtină. De asemenea, vor exista limitări nespecificate în interiorul bazilicii, din cauza pregătirilor pentru funeralii. Cupola bazilicii va fi închisă. Vizitele în Grădinile Vaticanului vor fi suspendate din motive de securitate, deoarece cardinalii vor fi transportați între Capela Sixtină și locurile lor de cazare aflate în incinta Vaticanului.

Piața Sfântul Petru va rămâne deschisă, dar va fi plină de credincioși, jurnaliști și turiști pe întreaga durată a Conclavului. Pentru cei care doresc să urmărească semnalul fumului emis din Capelă, acesta va apărea de două ori pe zi: în jurul orei 12:00, după primele două voturi, și din nou între orele 16:00-17:00, după ultimele tururi de scrutin.

Cum se va alege noul lider al Bisericii Catolice

Doar cardinalii cu vârsta de până la 80 de ani — în prezent 138 din totalul de 252 — au drept de vot în Conclav. Aceștia vor fi închiși în Capela Sixtină, fără acces la tehnologie sau la lumea exterioară, până când va fi ales un nou papă cu o majoritate de două treimi.

Ultimul Conclav, cel din 2013 care a urmat demisiei Papei Benedict al XVI-lea, a durat doar o zi. Teoretic, însă, Conclavul poate dura săptămâni, luni sau chiar ani, deși, în epoca modernă, rareori a depășit câteva zile. Dacă după aproximativ două săptămâni de voturi nu se ajunge la un consens, cardinalii pot decide să adopte o regulă de alegere prin majoritate simplă. Prima zi a Conclavului debutează cu Sfânta Liturghie „Pro eligendo Romano Pontifice”, celebrată pentru alegerea noului papă.

După-amiaza, cardinalii se vor aduna în Capela Paulină din Palatul Apostolic, de unde vor păși în Capela Sixtină. Pe acest traseu, vor intona Litania Tuturor Sfinților și imnul latin Veni Creator, cerând ajutorul sfinților și al Duhului Sfânt în luarea deciziei.

Citește și:
Emma Răducanu, primele declarații despre momentul traumatizant de la turneul din Dubai. Jucătoarea de tenis a izbucnit în plâns și s-a ascuns după scaunul arbitrului

foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video
OSZAR »