Gopo 2025: primul regizor trans care a obținut un trofeu și un premiu dedicat copiilor queer

Două discursuri puternice de la Gala Premiilor Gopo 2025 mi-au adus o oază de speranță în vremurile tulburi și agitate pe care le traversăm.

elle Editorial de Iulia Braslasu

Cea de-a 19-a ediție a Galei Premiilor Gopo, care s-a desfășurat pe 29 aprilie, în Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național „I.L. Caragiale”, a venit cu o victorie importantă și care nu poate fi trecută cu vederea: primul regizor trans recompensat cu un trofeu Gopo. Este vorba despre Anastaseu Ștefan, care mai e actor, activist, dar și membru activ al cineclubului feminist F-Sides. Pe lângă acest moment valoros, pe scenă a mai avut loc un discurs de ținut minte despre copiii queer, din partea actorului Ciprian Chiujdea.

Primul regizor trans răsplătit cu un premiu Gopo

Într-un climat în care extremismul prinde tot mai rapid puteri și se răspândește vertiginos, iar mișcările anti-gender, care se manifestă și în limitarea drepturilor persoanelor queer, sunt prezente și în România, momentul glorios de la Gala Premiilor Gopo, în care Anastaseu Ștefan a devenit primul regizor trans care a fost răsplătit cu un trofeu Gopo, ne arată că nu trebuie să ne pierdem speranța și că vocea comunității LGBTQIA+ trebuie să fie și mai mult auzită și susținută. 

Pe scenă, Anastaseu Ștefan, care a obținut premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune pentru proiectul regizat de el, @TIKTOK-COWBOY, a avut un discurs în care a amintit de necesitatea vizibilității comunității rome și LGBTQIA+ și de lupta lor împotriva societății opresive.

„Aș vrea să dedic acest premiu comunității rome pentru reziliența și lupta nevăzută pe care o duce cu un sistem opresiv. Aș vrea să dedic premiul și colegei mele, Linda Zsiga, care a luptat peste 10 ani alături de alți activiști pentru drepturile comunității rome evacuate forțat la Pata Rât Cluj. Și nu în ultimul rând, aș vrea să dedic premiul comunității LGBTQIA+ și comunității trans, față de care simt o imensă responsabilitate, fiind primul regizor trans care are onoarea de a câștiga un Gopo. Și sper că nu și ultimul. A câștigat un film cu manele și romi și, din păcate, simpatia pentru acestea nu depășește uneori perimetrul ecranului de cinema. 

În vremuri de criză, persoanele rasializate, sărace, grupurile minoritare (sexuale și etnice) sunt țintele predilecte ale urii, violenței, opresiunii și exterminării. Persoanele rome, trans, gay nu sunt doar simple personaje în filmele noastre, ale dumneavoastră, doar lozuri câștigătoare pentru festivaluri sau doar casetuțe de bifat pentru titluri de intersecționalitate. Sunt persoane reale care se confruntă cu nedreptate perpetuă, rasism și discriminare sistemică. Ultimele luni ne-au demonstrat amploarea pe care o poate lua extremismul, mai ales în rândul tinerilor, care au ajuns să fie recrutați să comită acte de violență împotriva persoanelor rome sau vulnerabilizate, iar discursurile legionare au împânzit social media. În cazul multor nedreptăți, abuzuri, atacuri asidue asupra comunităților și umanității, actul de a filma a devenit un act de rezistență. Și camera de filmat, a telefonului, un instrument important în lupta adevărului cu cei care vor să-l înăbușe. De la imortalizarea unui genocid, unui război, la sutele de filmulețe de la proteste.”

În continuare, Anastaseu Ștefan a vorbit despre forța mișcărilor activiste și protestelor din Serbia și Ungaria și a avut un îndemn pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația Israelului, care comite un genocid. 

„Vă invit nu doar la reflexie, ci și la acțiune. Nu putem rămâne ignoranți în momentul în care fascismul răsună din ce în ce mai aproape de noi. Știu că se spune că noi, românii, stăm prost la capitolul sunet, n-am zis eu asta, dar ca industrie avem datoria să nu transformăm și realitatea într-un film mut și să nu uităm și de vocile celor care au fost reduși la tăcere încercând să-și spună povestea. Avem nevoie să fim împreună acum mai mult ca niciodată, pentru că puterea noastră este colectivă și meseria noastră este, într-un fel sau altul, și despre adevăr. Alegerile se apropie și vedem deja repercusiunile corupției și neajunsurilor în jurul nostru. În solidaritate cu mișcarea studențească din Serbia, cu activiștii din Ungaria, cu Ucraina, cu Palestina, nu fascism, nu război. Opre Romnja, Palestina liberă! Și un ultim mesaj pentru toți domnii tiktokeri care încep cu CG, GS, pe care l-am strigat și-n toamnă în Piața Universității: studenții antifasciști nu vor fi învinși. Vă mulțumesc foarte mult!”

Povestea din scurtmetrajul câștigător la Gopo 2025

Anastaseu Ștefan mi-a vorbit despre povestea personală despre care e vorba în scurtmetrajul său, @TIKTOK-COWBOY, care a contribuit la o reprezentare veridică și etică. 

„@TIKTOK-COWBOY a pornit de la o poveste reală, a unui tânăr rom care a mers călare la maternitate în pandemie ca să-și vadă noul născut. În timpul pregătirilor pentru filmare, am avut și surpriza ca lui Bondi Gabor (actorul principal din film) să i se nască primul băiat, așadar povestea a fost foarte aproape și de el. Bondi este un actor extraordinar, nu cred că ar fi fost cineva mai potrivit decât el ca să impersoneze personajul Zoro, Tiktok Cowboy. Consider că am avut un privilegiu enorm de a spune această poveste, de aceea mi-am dorit să atrag atenția asupra reprezentării etice și autoreprezentării comunității rome în film. Sunt foarte multe stereotipuri nocive despre romi care au fost perpetuate în filme, seriale și telenovele care au afectat această comunitate. Cum am spus și în discursul meu de la decernarea premiilor, simpatia pentru romi și manele nu depășește de cele mai multe ori perimetrul ecranului de cinema.”

Prin scurtmetrajul său, Anastaseu Ștefan a adus o critică discriminării și rasismului și a construit un demers prin care a înlăturat stereotipuri. Iar munca desfășurată pe teren, alături de comunitățile rome, i-a adus noi spații importante de reflecție.

„Am optat să fac o comedie pentru că n-am vrut să-mi însușesc în vreun fel experiențele acestei comunități, într-un ton dramatic sau în vreun fel colonialist. Așa am simțit că pot critica mai bine discriminarea și rasismul sistemic care există și să răstorn mitul prințului pe cal alb, înlocuindu-l cu eroul rom pe un cal obișnuit. Am lucrat timp de doi ani în Pata Rât alături de comunitățile rome evacuate forțat pe rampa de gunoi. Acolo am învățat că nu e suficient să vii să faci un film despre romi și apoi să pleci, este nevoie de prezență constantă, implicare și conștientizare. Prin urmare, doresc să menționez și să mă înclin în fața tuturor celor care se luptă pentru drepturile comunităților marginalizate și vulnerabilizate, amintesc aici de E-Romnja, Căși Sociale ACUM! și Asociația Comunitară a Romilor din Coastei. Nu suntem libere până nu suntem toate!”

Echipa scurtmetrajului @TIKTOK-COWBOY (Bondi Gabor, Bianca Isofache, Ramona Chistruga, Anastaseu Ștefan)

Un premiu dedicat copiilor queer

Un alt discurs înduioșător care a avut loc la Gala Premiilor Gopo 2025 și care merită menționat este cel al actorului Ciprian Chiujdea, care a obținut Premiul pentru Tânără Speranță pentru prestația din filmul Trei kilometri până la capătul lumii, regizat de Emanuel Pârvu. Vizibil emoționat, Ciprian Chiujdea a dedicat câștigul său copiilor queer, care sunt în continuare victimele abuzurilor și care experimentează dimensiunile dezastruoase ale acestora în medii în care n-au parte de solidaritate.

„Premiul ăsta, pentru mine, înseamnă și mai mult pentru faptul că este un premiu pentru un copil dintr-un oraș mic cu o speranță. Și care, întâmplător, a ajuns să fie aici și aș vrea să-l dedic tuturor copiilor care au fost marginalizați și tuturor copiilor queer care sunt în continuare abuzați, care trăiesc în medii care nu le permit să fie ei și sper ca într-un viitor, cât se poate de apropiat, cu toții să fim înțelegători, să avem un dialog și să permitem tuturor să trăiască după cum vor, pentru că nimeni nu rănește pe nimeni dacă fiecare își vede de treabă. Ar trebui cu toții să fim autentici, să nu ne ascundem și să fim asumati. Vă mulțumesc frumos!”, a spus Ciprian Chiujdea pe scenă. 

Citește și:
Carmen Lidia Vidu visează (și) la schimbare

Foto: Premiile Gopo

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle
OSZAR »